Duurzaam en verantwoord beleggen

 

Een goed pensioen in een leefbare wereld

Ook wij als pensioenfonds nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Duurzaamheid is voor het bestuur van Pensioenfonds PDN een belangrijk onderdeel van de belegginsfilosofie en volledig onderdeel van de beleggingsbeginselen. Het is voor ons belangrijk dat wij een duurzaamheidsbeleid hebben dat aansluit bij de normen en waarden van onze deelnemers en bij de aan ons gelieerde ondernemingen.

Duurzaam beleggen.jpg (35 KB)Wil je graag uitgebreide informatie over ons Duurzaamheidsbeleid? Klik hier.



Duurzaam beleggen_2.jpg (5 KB)Of wil je weten wat we verstaan onder duurzaam beleggen, bekijk dan deze algemene, korte video (klik op afbeelding) over Duurzaam beleggen: het nieuwe normaal.


Hoe Pensioenfonds PDN dit aanpakt lees je hier in vogelvlucht.

Jouw financiële en sociale belangen in balans

We zien het als onze voornaamste taak om te blijven zorgen voor een goed pensioen, nu en later, daarom beleggen we de pensioenpremies van onze deelnemers op een verantwoorde manier. Rendement en een intelligent duurzaamheidsbeleid werkt wat ons betreft prima samen. Juist door informatie over mens, milieu en goed ondernemingsbestuur mee te nemen in ons beleid, worden meer weloverwogen beleggingsbeslissingen genomen. Zeker omdat we beleggen voor de lange termijn.

Tekst investering 311 miljoen.png (19 KB)

SDGs_NL.png (77 KB)

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Doordat we ons verbinden aan Europese richtlijnen en principes, geven we aan dat we ons focussen op specifieke maatschappelijke ontwikkelingen die voor onze deelnemers belangrijk zijn én als risicovol zijn geïdentificeerd voor de beleggingsportefeuille.

We richten ons op dit moment specifiek op 3 thema's: gezondheid en welzijn, klimaat en energie én grondstoffen en circulariteit. Deze thema’s zijn gekoppeld aan vier duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s). We kijken dan met name naar:
SDG 3 – goede gezondheid en welzijn;
SDG 7 – betaalbare en duurzame energie;
SDG 12 – verantwoorde consumptie en productie; en
SDG 13 – klimaatactie.

Focus SDGs.jpg (71 KB)Overzicht focusthema's en -SDG's

Aanscherping uitsluitingenbeleid

Pensioenfonds PDN wil niet betrokken zijn bij de financiering van landen of bedrijven die ongepaste activiteiten ontplooien. Zoals bedrijven betrokken bij de productie van tabak, bedrijven die 5% of meer van hun omzet halen uit kolen- of teerzandwinning en bedrijven die betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens, zoals clustermunitie, landmijnen, chemische of biologische wapens, verarmd uraniummunitie, witte fosfor munitie en nucleaire wapens. Ook landen die zich niet houden aan internationale verdragen of waarop een sanctie van de VN, EU of Nederland rust, worden uitgesloten van belegging. Hierbij gaat het voornamelijk om vraagstukken omtrent mensenrechten, wapenproliferatie en democratische rechten.

Tekst uitsluiting 174 bedrijven.png (14 KB)

Beleidsinstrumenten als basis

Het duurzaamheidsbeleid van Pensioenfonds PDN is opgebouwd rondom 6 beleidsinstrumenten. Deze instrumenten vormen de basis en zijn:

ESG-integratie
Pensioenfonds PDN benut waar mogelijk ESG-factoren in het beheer en voor de beoordeling van beleggingen. ESG staat voor Environment (omgeving/milieu), Social (sociaal) en Governance (ondernemingsbestuur). Duurzaamheidsrisico’s voor de portefeuille en andere ESG-aspecten worden meegenomen in investeringsbeslissingen in de diverse mandaten. Een ander tot de verbeelding sprekend onderwerp dat hieronder valt is CO2 -uitstoot. Met ESG-integratie in het beleggingsproces probeert Pensioenfonds PDN de CO2 -uitstoot van de beleggingsportefeuille te verminderen.
 
Het daadwerkelijk wel of niet behalen van deze doelstelling kan pas na 2030 worden vastgesteld. Wel kunnen we in de tussentijd de voortgang van de CO2-reductie monitoren.

Realisatie doelstelling CO2-reductie
Carbon footprint meeting_NL.png (130 KB)

Impact Investing

Impact investing is het investeren in landen, bedrijven of projecten die ook maatschappelijke en milieuproblemen helpen oplossen, zoals armoede in ontwikkelingslanden en klimaatverandering. Pensioenfonds PDN doet dit aan de hand van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Realisatie doelstelling Impact Investments
Impact Bonds_NL.png (42 KB)

 Impact illiquide fondsbeleggingen_NL.png (39 KB)


Engagement

Bij engagement wordt de dialoog aangegaan met bedrijven waarin is belegd. Op deze manier kunnen stakeholders bedrijven stimuleren om te veranderen. Middels het instrument engagement is het mogelijk om met bedrijven afspraken te maken over plannen, doelen of ambities. Bijvoorbeeld ten aanzien van een CO₂-reductie. Ook wordt met behulp van engagement met bedrijven, die gedrag vertonen dat niet in lijn ligt met de principes van de UN Global Compact en waar (potentiële) negatieve impact is geïdentificeerd, een traject van intensieve dialoog gestart. Een engagementtraject kan als een proactief of reactief engagementtraject worden bestempeld. Wanneer het engagementtraject niet tot het gewenste resultaat leidt is in de escalatieladder aangegeven onder welke voorwaarden desinvestering zal plaatsvinden.

Engagement proces
Een engagement traject bestaat uit vier fases. Het begint bij het vaststellen van een bedrijfsspecifieke doelstelling. Daarna treedt CTI in contact met het desbetreffende bedrijf om de vastgestelde problemen aan te kaarten. Hierna wordt door CTI gemonitord in hoeverre het bedrijf toezeggingen doet om het probleem aan te pakken tot aan het moment dat de problemen zijn opgelost en de doelstelling zijn behaald. Helaas is dat laatste niet altijd het eindstation van een engagement traject. Bedrijven kunnen ergens tijdens deze fases ‘niet thuis geven’ waardoor een engagement traject moet worden afgebroken.

Realisatie doelstelling Engagement
Voortgang doelstellingen engagement_NL.png (72 KB)

Uitsluiting onvoldoende voortgang_NL.png (94 KB)


Stembeleid

Als institutionele belegger leeft Pensioenfonds PDN de Nederlandse Corporate Governance Code na. Deze code bevat principes en bepalingen over goed bedrijfsbestuur. Het beleid van PDN voor goed bestuur is erop gericht om onze belangen als aandeelhouder te beschermen en invulling te geven aan onze verantwoordelijkheid als aandeelhouder. Wanneer er aanwijzingen zijn dat een bedrijf onverantwoord onderneemt, bestaan verschillende mogelijkheden waarop Pensioenfonds PDN zijn invloed kan doen gelden, waaronder het stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen van alle beursgenoteerde bedrijven waarin het fonds wereldwijd belegt.

Op onze website publiceren we ieder kwartaal hoe er is gestemd op de algemene vergadering van de ondernemingen waarin we beleggen. Dat doen we per individuele onderneming en per stempunt.

Realisatie doelstelling Stemming en Corporate Governance
Percentage aandeelhoudersvergaderingen_NL.png (43 KB)

Percentage uitgebrachte stemmen_NL.png (41 KB)

In 2023 hebben er 1.097 aandeelhoudersvergaderingen plaatsgevonden voor alle beursgenoteerde bedrijven in de portefeuille van PDN. Op 1.089 van die vergaderingen heeft CTI namens PDN kunnen stemmen. Voor 8 vergaderingen was dat niet mogelijk door geldende liquiditeit beperkende voorwaarden of andere operationele restricties in het stemproces. Daarmee is de KPI strikt genomen niet behaald, echter is PDN tevreden met het resultaat dat er waar mogelijk op elke aandeelhoudersvergadering is gestemd. 

Op alle 1.089 aandeelhoudersvergaderingen is er op meer dan 14.000 voorstellen gestemd. Zoals hierboven benoemd, was het niet mogelijk om op een aantal aandeelhoudersvergaderingen te stemmen waardoor in totaal op 0,5% van het aantal voorstellen niet gestemd is. Op de overige 99,5% is wel gestemd. Ook deze KPI is strikt genomen niet behaald, maar PDN is tevreden met de stemactiviteit die het heeft laten zien in 2023.


Uitsluiting

Pensioenfonds PDN belegt op een dusdanige wijze dat zijn beleggingen een afspiegeling zijn van de eigen normen en waarden. Het fonds sluit daarom bedrijven en landen uit op basis van risico op negatieve impact en conflict met zijn normen en waarden. Pensioenfonds PDN hanteert hierbij criteria zoals de schadelijkheid van het product, de onmogelijkheid om verandering teweeg te brengen door middel van stemmen en engagement, en het gegeven dat er nadelige gevolgen zouden zijn wanneer het product niet meer zou bestaan.

Productgroepen die we bijvoorbeeld (gedeeltelijk) uitsluiten zijn controversiële wapens, clustermunitie, kolen, olie uit teerzanden en tabak. Bedrijven of landen die we uitsluiten op basis van hun gedrag zijn gebaseerd op de 10 principes van de VN Global Compact en internationale sanctielijsten van de VN Veiligheidsraad, Nederland en-of de Europese Unie. Bij ernstige en structurele schending worden landen en bedrijven toegevoegd aan onze uitsluitingenlijst.

Realisatie doelstellingen Uitsluiting
Belegd vermogen uitgesloten bedrijven_NL.png (33 KB)

Belegd vermogen uitgesloten landen_NL.png (28 KB)

Onze doelstelling bij uitsluitingen houdt in dat we geen beleggingen aanhouden in bedrijven en landen, exclusief onze fondsbeleggingen, die op onze uitsluitingenlijst staan. Dit target hebben we gehaald. Binnen een kwartaal na screening werden individuele beleggingen in bedrijven en landen die op de uitsluitingenlijst stonden verkocht. Pensioenfonds PDN sluit eind 2023 in totaal 174 bedrijven en 14 landen van het beleggingsuniversum uit. Dit zijn 6 bedrijven meer en evenveel landen in vergelijking met eind 2022.


Transparantie

Om transparant te zijn over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan, publiceert het fonds jaarlijks een duurzaamheidsverslag. Daarnaast publiceert Pensioenfonds PDN op zijn website op jaarbasis een overzicht van de totale beleggingsportefeuille en rapporteren we op de website over de uitkomsten van het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen. Tot slot participeert het fonds aan marktbrede initiatieven zoals de VBDO benchmark en de PRI-assessment van de VN.

Realisatie doelstellingen Transparantie
Publicatie duurzaamheidsverslag_NL.png (25 KB)

Publicatie duurzaamheidsbeleid_NL.png (26 KB)

Peer group analysis_NL.png (29 KB)

Publicatie bedrijven, overheden en fondsen_NL.png (38 KB)


Verslaglegging

Om transparant te zijn over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan, publiceert Pensioenfonds PDN jaarlijks een duurzaamheidsverslag. In dit verslag geven we aan hoe we in het desbetreffende jaar met duurzaamheid zijn omgegaan en welke resultaten er op het gebied van duurzaamheid zijn bereikt.

In het kader van openheid over waar het fonds in belegt publiceren we op onze website op jaarbasis een overzicht van onze totale beleggingsportefeuille. Voor meer informatie bezoek onze website Beleggingsbeleid bij Pensioenfonds PDN. Ook rapporteren we op onze website over de uitkomsten van het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen. Tot slot zijn er regelmatig items in het PDN Magazine en op de website te vinden over het duurzaamheidsbeleid.

Toekomstperspectieven

In het komende jaar zullen we ons blijven inzetten voor de verdere ontwikkeling en implementatie van ons duurzaamheidsbeleid.

Als we vooruitkijken, zien we diverse belangrijke thema's die onze aandacht verdienen:

  • Digitale transformatie en duurzaamheid: De rol van technologie in het bevorderen van duurzaamheid is onmiskenbaar. Innovaties kunnen bijdragen aan energie-efficiëntie en de ontwikkeling van slimme, duurzame steden.
  • Waterbeheer: Duurzaam beheer van onze waterbronnen is essentieel om de toekomstige generaties van voldoende schoon water te voorzien.
  • Sociale inclusie en werkgelegenheid: Door te investeren in duurzame projecten kunnen we bijdragen aan het creëren van banen en het bevorderen van sociale inclusie, vooral in ontwikkelingslanden.
  • Circulaire economie: Het ondersteunen van bedrijven die de principes van de circulaire economie omarmen, is een stap naar het minimaliseren van afval en het efficiënt gebruiken van resources.
  • Ethisch beleggen en mensenrechten: Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze beleggingen ethische overwegingen en respect voor mensenrechten omarmen.
  • Biodiversiteit: Het beschermen en bevorderen van biodiversiteit is essentieel voor het behoud van gezonde ecosystemen, die cruciaal zijn voor het leven op aarde. Meer en meer komt er binnen de investeringswereld aandacht voor investeringen die bijdragen aan de bescherming van natuurlijke habitats en de diversiteit van soorten.