Nieuwsberichten

Duurzaam beleggen voor een leefbare wereld Gepubliceerd op: 25-04-2023

Op 22 april was het ‘Earth Day’. Ieder jaar is op die dag wereldwijd aandacht voor de bescherming van ons milieu en de planeet. Als we dit niet doen zal klimaatverandering ernstige gevolgen hebben voor onze economie en kwaliteit van leven. Die aandacht voor duurzaamheid is dus de weg naar welvaart voor de mens en voor bedrijven. Bedrijven die sterke ESG-normen (Environment, Social & Governance) hebben ontwikkeld, zien een betere winstgevendheid, sterkere financiële prestaties en gelukkigere werknemers.

Ook wij als pensioenfonds nemen hierin onze verantwoordelijkheid. Via verschillende organisaties belegt PDN in projecten en bedrijven die oplossingen bieden voor uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd letten we op goede resultaten voor jou als deelnemer. Duurzaamheid hoeft niet ten koste te gaan van rendement.

Hieronder kun je lezen waar PDN bijvoorbeeld in investeert om een positieve invloed te hebben op onze directe omgeving en het milieu. Het fonds streeft ook naar een 100% verlaging in de CO2-uitstoot in de beleggingsportefeuille in 2050. Volgens onderzoekers vindt de overgang naar duurzame of groene energie alleen plaats als de goede infrastructuur er is om dit te ondersteunen.

Opladen onderweg

Laadstation.jpg (11 KB)

De Franse onderneming Stations-e combineert groene energie, mobiliteit en telecom. Het bedrijf speelt in op de uitdagingen die mensen ervaren bij de overgang naar een klimaat neutrale en digitale wereld. Met het plaatsen van laadstations maken ze het gemakkelijker om elektrisch te rijden. Elektrisch rijden zorgt natuurlijk weer voor minder CO2 uitstoot.
Naast deze laadstations leveren ze ook snelle toegang tot mobiel internet en worden lokale diensten aangeboden om zo lokale ondernemers te steunen.

Ieder jaar plaatsen ze meer dan 2000 nieuwe laadstations in Frankrijk. Het bedrijf kijkt ook naar uitbreiding binnen Europa en naar andere oplossingen. De stations kunnen bijvoorbeeld worden aangevuld met een ophaalpunt voor pakketjes of een plek voor carpoolen of autodelen.

Zonnig vooruitzicht

Zonnepanelen.jpg (122 KB)

Via een investering in Girasole Energies wordt op bestaande locaties of grond die door klanten ter beschikking wordt gesteld (daken, parkeerplaatsen, verlaten terrein) zonne-energie opgewekt. Naast het bijdragen aan de ontwikkeling van groene energie ontvangen de klanten van dit bedrijf verschillende voordelen. Ze krijgen extra inkomsten, grote daken worden gerenoveerd, gebouwen worden bijgebouwd of gemoderniseerd. Klanten kunnen ook via een langlopend contract gebruik maken van de lokale, scherp geprijsde groene stroom die ze produceren. Het bedrijf is net gestart en er zijn al 100 van deze lokale energiecentrales in gebruik.  Met nog 500 projecten in ontwikkeling kunnen we spreken van een zonnige start!

Wil je meer weten? Kijk op onze website tegel 'Duurzaam en verantwoord beleggen'.

Jouw mening telt!
PDN Magazine (verschijnt 2x per jaar) lees ik ......