Nieuwsberichten

Een nieuwe pensioenovereenkomst voor 2021-2022 Gepubliceerd op: 16-12-2020

Werknemers gaan minder pensioen opbouwen

Foto bij pensioenovereenkomst.png (225 KB)Vanaf 1 januari 2021 wijzigt je pensioenregeling bij PDN. Een belangrijke wijziging is dat je als werknemer vanaf 2021 minder pensioen opbouwt. Dit komt omdat DSM met de vakbonden heeft afgesproken dat het geld dat maandelijks opzij wordt gezet voor je pensioen hetzelfde blijft. Omdat pensioen duurder is geworden door de verder gedaalde rente, betekent dit dat je pensioenopbouw als werknemer lager is. In plaats van 1,738% over de afgelopen jaren bouw je voor 2021 en 2022 1,4% ouderdomspensioen op. Bij een jaarsalaris van 50.000 euro, bouw je bruto per maand ongeveer 10 euro minder pensioen op. Bij een jaarsalaris van 80.000 euro is dat bruto per maand ongeveer 18 euro minder.  

Als gepensioneerde wijzigt er door de nieuwe pensioenovereenkomst voor jou niets. De pensioenuitkeringen blijven in de nieuwe overeenkomst onveranderd.

Vrijwillig bijsparen voor werknemers

Om je de mogelijkheid te bieden om zelf je pensioen aan te vullen, kun je vanaf 2021 vrijwillig extra geld inleggen in je pensioen. Dit wordt in 2021 door de werkgever en PDN verder uitgewerkt en meer informatie hierover volgt nog. Zoals het er op dit moment naar uitziet kun je eind 2021 vrijwillig extra pensioen inkopen uit je bruto salaris.

Een overeenkomst voor 2 jaar

Op dit moment werkt de regering aan een nieuw landelijk pensioenstelsel. DSM en de vakbonden willen graag zo snel mogelijk (liefst al in 2023) overstappen naar het nieuwe stelsel. Voordat het zover is zullen nog vele besluiten door de regering en daaraan gekoppeld DSM, vakbonden en PDN moeten worden genomen. De komende tijd houdt PDN jullie periodiek op de hoogte van verdere ontwikkelingen via de beschikbare communicatiekanalen.

Klik hier om meer te lezen over wat er wel en niet verandert in de nieuwe pensioenovereenkomst.