Overgang naar nieuw pensioen is complex en tijdrovend
25 pensioenfondsen wilden op 1 januari 2025 overgaan naar het nieuwe pensioen. Zij kwamen erachter dat het traject om daar te komen heel ingewikkeld en tijdrovend is. Uiteindelijk gingen dan ook maar drie van de 25 fondsen daadwerkelijk op 1 januari 2025 over naar het nieuwe pensioen. De andere fondsen stelden de datum uit.
In ons geval hield dat traject in, dat alle 18 bij Pensioenfonds PDN aangesloten werkgevers en alle daarbij betrokken vakbonden het eens moesten worden over de inhoud van het nieuwe pensioen. En ook over de manier waarop het oude pensioen meegaat naar het nieuwe pensioen. Ook de VDP werd daarbij betrokken. En de achterbannen van de vakbonden werden geraadpleegd.
Daarna begon de besluitvorming bij Pensioenfonds PDN. Bijvoorbeeld over de nieuwe financiële opzet, de wijze waarop de nieuwe pensioenregeling uitgevoerd moet worden en aanpassing van de pensioenadministratie. Vervolgens moet De Nederlandsche Bank (DNB) beoordelen of dat alles zorgvuldig en evenwichtig gebeurt.
In november 2024 waren we dus al vergevorderd met het hele traject.
Leren van de koplopers
Maar in november 2024 deelde DNB zijn ervaringen over het traject van de koplopers met de overige pensioenfondsen. Ook gaf DNB toen nadere richtlijnen waar de overgang naar het nieuwe pensioen aan moet voldoen. Verder gaven zij inzicht in de doorlooptijd van hun beoordeling voordat zij kunnen instemmen met de besluiten van het pensioenfondsbestuur over de overgang naar het nieuwe pensioen.
De nadere richtlijnen die DNB gaf, betekenden onder andere dat de sociale partners het transitieplan moesten aanvullen dat zij eerder al hadden vastgesteld voordat Pensioenfonds PDN verder kon gaan met zijn besluitvorming. Deze aanvulling ontvingen wij 14 maart 2025.
Maar ook dat het bestuur, het verantwoordingsorgaan en de raad van toezicht van PDN te weinig tijd hadden om alle genomen en al voorbereide besluiten te toetsen aan de nieuwe richtlijnen en om de resterende besluiten te nemen.
En DNB liet aan pensioenfondsen weten, dat zij moeten rekenen op een doorlooptijd van minimaal een jaar voor de beoordeling door DNB van hun dossier.
Zorgvuldigheid gaat boven snelheid
Daardoor is het onmogelijk en onverantwoord om de oorspronkelijke overgangsdatum te handhaven. Dit zou volgens het bestuur tot onaanvaardbare risico’s leiden voor een zorgvuldige overgang naar het nieuwe pensioen. In het belang van iedereen die een pensioen heeft bij Pensioenfonds PDN zal de overgang nu plaatsvinden per 1 januari 2027. Het bestuur vindt de zorgvuldigheid van de overgang naar het nieuwe pensioen belangrijker dan de snelheid daarvan. Het gaat tenslotte om het inkomen van mensen, nú of later.
Pensioenfonds PDN is overigens niet het enige fonds dat tot deze conclusie kwam. Ook andere fondsen die 1 januari 2026 als overgangsdatum hadden, stelden deze datum een jaar uit.
Wat kun je de komende tijd van ons verwachten?
Via onze website en nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen over de overgang naar het nieuwe pensioen.
Wat betekent uitstel van de overgang naar het nieuwe pensioen voor jou?
Tot 1 januari 2027 verandert er niets aan je pensioen. Op 1 januari 2027 ga je over naar het nieuwe pensioen.
Dan is het van belang hoe hoog de dekkingsgraad is. Die zegt namelijk of Pensioenfonds PDN meer vermogen heeft, dan nodig voor een evenwichtige overgang naar het nieuwe pensioen. Als de dekkingsgraad hoger is dan 109% (een buffer van meer dan 9%) kan PDN het meerdere verdelen over iedereen die een pensioen heeft bij het fonds. Meer over het belang van de dekkingsgraad en de verdeling van de eventuele buffer kun je hier lezen.
Voor pensioengerechtigden leidt de verdeling van een eventuele buffer direct tot hogere pensioenuitkeringen. Door uitstel van de overgangsdatum naar het nieuwe pensioen is langer onzeker of hun pensioen verhoogd kan worden en met hoeveel.
Pensioenfonds PDN doet twee dingen om deze onzekerheid te beperken.