Nieuwsberichten

Tijdje minder werken? En je inkomen voor later dan? Gepubliceerd op: 07-03-2024
De meeste mensen die minder gaan werken, weten niet welke invloed dat heeft op de hoogte van hun pensioen. Ze kijken vaak alleen hoeveel minder werken nu kost. Slechts één derde van de mensen die minder gaan werken, houdt rekening met de periode vanaf het pensioen.

Wekker.jpg (23 KB)Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in deeltijd, tot 35 uur per week. De belangrijkste reden om minder te gaan werken is voor een derde van de vrouwen de zorg voor de (klein)kinderen. Dat was voor een op de vijf mannen ook doorslaggevend. In Nederland werkt 62% van de vrouwen en 18% van de mannen in deeltijd.

Heel veel jonge mensen willen tegenwoordig een dag vrij hebben in de week. En waarom ook niet? De burn-outs stapelen zich op en het is goed om je in het leven ook op het persoonlijke vlak te willen ontplooien. Maar wees voorbereid! 

Want hoe minder je werkt, hoe minder je opbouwt voor later. Als voorbeeld: je werkt 40 jaar en bouwt in die tijd pensioen op. Tijdens die 40 jaar werk je 12 jaar lang 60% i.p.v. 100% om meer tijd te hebben voor familie. Dan krijg je daardoor uiteindelijk 12% minder aan pensioen later.

En kom je in de tijd dat je minder gaat werken te overlijden, dan heeft dat ook gevolgen voor het partnerpensioen. Dit geldt ook wanneer je in die periode (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. Lees dus eerst goed deze brochure door zodat je weet wat er gebeurt wanneer je minder gaat werken.

Hoe zit het met pensioenopbouw bij zorg- en ouderschapsverlof?
Zorg- en ouderschapsverlof zijn meestal (deels) onbetaald. Dat zou kunnen betekenen dat als je met zorg- of ouderschapsverlof gaat, je geen of minder pensioen opbouwt. Gelukkig maken veel werkgevers hier in hun cao goede afspraken over. De meeste PDN deelnemers bouwen daardoor toch 100% pensioen op wanneer zij zorg- of ouderschapsverlof opnemen. Maar check dit altijd voor de zekerheid bij je werkgever of in je cao.

8 maart; Internationale Vrouwendag 
Een goed moment om eens te kijken naar vrouwen en het pensioen dat zij opbouwen. Zij zijn ten slotte nog altijd de grootste groep deeltijdwerkers. 
Inmiddels is het heel gewoon dat vrouwen een betaalde baan hebben en dat ze zelf kunnen kiezen hoe ze het verdiende geld besteden. Zo’n 25% van de actieve deelnemers bij PDN is vrouw. De financiële onafhankelijkheid van vrouwen is daarmee gelukkig verbeterd. 

Maar vrouwen bouwen gemiddeld nog steeds minder pensioen op dan mannen. Bij PDN bouwen vrouwen gemiddeld 32% minder pensioen op dan mannen (landelijk is dit 40%). Dit verschil is wel uit te leggen. Dat komt omdat vrouwen vaker minder uren betaald werk verrichten en in hun leven minder jaren werken dan mannen. En hoe minder je werkt, hoe minder pensioen je opbouwt.

Uit landelijke cijfers blijkt wel dat op dit moment meer vrouwen dan mannen afstuderen. Maar daarvan kiest tweederde ervoor direct parttime (minder dan 35 uur) te gaan werken. Waardoor je financieel meteen met één-nul achterstaat, nog vóór er misschien aan trouwen of kinderen wordt gedacht. Want helaas is moeder worden financieel gezien de meest kwetsbare levensgebeurtenis voor vrouwen, waarbij ze hun inkomen gemiddeld met maar liefst 46% zien dalen.

Natuurlijk moet dit je er niet van weerhouden te kiezen voor wat jij belangrijk vindt en bijvoorbeeld deeltijd te gaan werken, tijd vrij te nemen voor persoonlijke ontwikkeling of de zorg voor anderen. Maar sta ook even stil bij de gevolgen voor je inkomen later.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Partners praten onderling maar weinig over de details van hun pensioen. Ze kennen meestal wel elkaars huidige inkomen, maar bijna de helft weet niet hoeveel pensioen de ander heeft opgebouwd.

Maar ook als er geen partner in het spel is, is het belangrijk na te denken over de financiële gevolgen van bepaalde levenskeuzes.

Kijk hoe jij er met je pensioen voorstaat en check eens wat bepaalde factoren voor een invloed kunnen hebben op je inkomen voor later. Ga naar je persoonlijke overzicht op mijnpensioenoverzicht.nl en kijk naar aanvullende mogelijkheden als je twijfelt of wat je nu aan pensioen opbouwt genoeg is voor later.
 
Volledige AOW of toch niet?
Naast je pensioen van PDN, ontvang je in Nederland ook nog de AOW. Wanneer je tussen je 15e en 67e aaneensluitend in Nederland hebt gewoond of gewerkt, ontvang je een volledige AOW-uitkering. Woon je een tijdje in het buitenland, dan gaat er voor ieder jaar dat je daar verblijft 2% af van je AOW later. Dat geldt ook andersom. Kom je vanaf je veertigste in Nederland wonen, dan krijg je vanaf je 67e jaar dus 26x2%= 52% van de volledige AOW. Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je nagaan of je AOW-opbouw compleet is (website SVB).
 
Heb je nog vragen over dit bericht? Neem dan contact op met onze Pension Desk

Informatieve brochures bij PDN:
 
Jouw mening telt!
PDN Magazine (verschijnt 2x per jaar) lees ik ......