Nieuwsberichten

Resultaten PDN over 2021 en indexatie Gepubliceerd op: 09-03-2022

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media voor inflatie en stijgende prijzen. Het leven wordt duurder. Het bestuur van PDN is zich bewust van het belang dat de pensioenen - en ook de opbouw ervan - deze ontwikkeling zoveel mogelijk volgen. Het verhogen van de pensioenen - ook wel indexeren genoemd - kan echter alleen wanneer het pensioenfonds aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Waar staat PDN op dit moment?

Resultaten PDN over 2021

2021 was een goed beleggingsjaar. PDN heeft zijn financiële positie daardoor gelukkig kunnen verbeteren. Aan het eind van 2021 bedroeg de dekkingsgraad 115,2% (de hoogste dekkingsgraad sinds 2007). Eind 2020 bedroeg de dekkingsgraad nog 99.7%.

De stijging van de dekkingsgraad is te danken aan verschillende ontwikkelingen, waarvan er twee uitspringen. Het beleggingsrendement bedroeg 8,2% waardoor het belegd vermogen steeg van EUR 7,7 miljard naar EUR 8,2 miljard. De gestegen rente zorgde er daarnaast voor dat de waarde van de verplichtingen van het fonds met EUR 0,6 miljard daalden naar EUR 7,1 miljard. Er zijn zeker ook nog andere effecten die invloed hadden op de dekkingsgraad. Meer informatie over de stijging van de dekkingsgraad is te lezen op onze website en straks in het jaarverslag van PDN dat in mei 2022 wordt gepubliceerd.

Naast de actuele dekkingsgraad kennen pensioenfondsen ook een zogenoemde beleidsdekkingsgraad. Dat is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad van PDN steeg van 95,5% eind 2020 naar 108,8% eind 2021. De beleidsdekkingsgraad is bepalend of een pensioenfonds het pensioen mag verhogen.

Nog geen ruimte voor verhoging

Ondanks de gunstige ontwikkeling van de dekkingsgraad heeft het bestuur van PDN op 8 februari 2022 moeten besluiten de pensioenen per 1 januari 2022 nog niet te verhogen. Volgens de geldende regelgeving mag PDN pas overgaan tot gedeeltelijke verhoging vanaf een beleidsdekkingsgraad die hoger is dan 110%. Eind 2021 was de beleidsdekkingsgraad 108,8% en op basis daarvan is er nog steeds geen ruimte om de pensioenen te verhogen. We begrijpen dat dit vooral voor gepensioneerden geen goed nieuws is.

Motie Van Dijk en indexatie

Onlangs is in de Tweede Kamer een in dit verband relevante motie aangenomen en toegevoegd aan de conceptwetgeving rond het nieuwe pensioenstelsel. Deze motie - de ‘Motie Van Dijk’ - moet het pensioenfondsen mogelijk maken om al bij een lagere beleidsdekkingsgraad, vanaf 105%, het pensioen te verhogen. Het is de verwachting dat de Wet Toekomst Pensioenen in de loop van 2022 wordt behandeld en vastgesteld.

Wanneer de nieuwe wet een feit is, inclusief uitwerking van de motie Van Dijk, gaat het bestuur van PDN opnieuw een besluit nemen over verhoging van de pensioenen, dan naar verwachting met een lagere beleidsdekkingsgraad van 105% als ondergrens. Of het fonds dan - gedeeltelijk - gaat indexeren, is een overweging van het bestuur. Het is een verantwoordelijkheid van het bestuur om daarbij een evenwichtige afweging te maken tussen de belangen van alle generaties deelnemers en de gehele financiële situatie van PDN. Hierbij wordt zeker rekening gehouden met de indexatieachterstand bij alle deelnemers en met name bij de gepensioneerden. Maar ook de toekomstige verplichtingen moeten worden meegewogen, evenals de nadere invulling van de Wet Toekomst Pensioenen inclusief de invulling van de motie Van Dijk. Verhoging van de pensioenen mag niet leiden tot een onzekere financiële situatie in de toekomst.

De nieuwe wetgeving gaat naar verwachting pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 gelden. We houden jullie periodiek van ontwikkelingen op de hoogte via deze website, nieuwsberichten, het PDN Magazine en andere media.

Jouw mening telt!
PDN Magazine (verschijnt 2x per jaar) lees ik ......