Ambities van PDN
PDN streeft een aantal ambities na. Een van die ambities is (volledige) pensioenindexatie, ofwel het aanpassen van pensioen en opbouw van pensioen aan de waardeontwikkeling. Hiermee willen we de koopkracht van pensioen behouden, nu en in de toekomst.
Behoud van koopkracht betekent dat, ook al stijgen de prijzen, jij als deelnemer met je pensioen nu, maar ook in de toekomst dezelfde boodschappen kunt blijven doen. PDN wil dit voor iedereen. Voor alle gepensioneerden, werknemers of voormalig werknemers. Het pensioen voor pensioengerechtigden en gewezen deelnemers (voormalig werknemers) willen we het liefst gelijkwaardig verhogen met de stijging van de prijzen. Voor actieve deelnemers (werknemers en arbeidsongeschikten) is de ambitie om de opbouw van pensioen gelijk te laten lopen met de stijging van de lonen.
Beleidsdekkingsgraad
Het verhogen van pensioenen is afhankelijk van de beleidsdekkingsgraad1 van het fonds. Deze beleidsdekkingsgraad moet aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen voordat we het pensioen mogen verhogen. De beleidsdekkingsgraad moet namelijk minimaal 110% zijn voordat een pensioenfonds in Nederland gedeeltelijk mag indexeren. Een volledige verhoging mag PDN pas toekennen bij 123%. De Nederlandsche Bank ziet toe op handhaving van de wettelijke voorwaarden.
De financiële situatie van PDN is sinds eind 2020 duidelijk verbeterd. Bedroeg de dekkingsgraad eind 2020 nog 99,7%, in november 2021 bedroeg deze inmiddels 111%. Toch kan het fonds nog steeds niet voldoen aan een van zijn belangrijkste ambities, verhoging van pensioen. Iedereen, degenen die pensioen opbouwen, maar ook iedereen die pensioen ontvangt heeft al vanaf 2008 achterstand in de verhogingen. Gepensioneerden zien dit direct terug in de koopkracht van hun huidig pensioen. Met een gelijkblijvend pensioen kun je, wanneer veel producten duurder worden, minder kopen.
Het niet behalen van de vereiste hoogte van de beleidsdekkingsgraad komt met name door de sinds 2008 steeds lager geworden rekenrente waarmee pensioenfondsen de pensioenverplichtingen moeten waarderen. Hierdoor zijn de pensioenverplichtingen sinds 2008 fors gestegen, van 4,1 miljard EURO naar circa 7,3 miljard EURO medio november 2021. De gedaalde rente heeft ook een grote impact op de pensioenopbouw. Door de daling van de rente werd pensioen opbouwen ook veel duurder. Er is meer geld nodig om dezelfde pensioenopbouw te realiseren. PDN beoordeelt ieder jaar of de betaalde premie voldoende is om de pensioenopbouw te financieren. Door de lage rente is met ingang van 1 januari 2021 afgesproken dat de pensioenopbouw van 1,738% naar 1,4% is verlaagd. Hoeveel premie je betaalt, is trouwens een afspraak die sociale partners, DSM en de vakbonden, samen maken. PDN staat daarbuiten.
Verwachting voor 2022
PDN is voor de verhoging van de pensioenen dus vooral gebonden aan wettelijke regels. Vooral door goede resultaten op beleggingen liet de beleidsdekkingsgraad in 2021 een positieve ontwikkeling zien. Het vermogen van PDN is nog nooit zo groot geweest, circa 8,1 miljard EURO. Toch is het helaas niet de verwachting dat PDN op korte termijn en binnen de huidige regels invulling kan geven aan de ambitie van volledige indexatie. Misschien dat het komende jaar bij verder stijgende dekkingsgraden een gedeeltelijke indexatie wel mogelijk is.
Onlangs is aan de concept-wetgeving rond het nieuwe pensioenstelsel een aanvullende motie gekoppeld. Deze motie moet het pensioenfondsen mogelijk maken om al bij een beleidsdekkingsgraad boven de 105% (nu is dat 110%) het pensioen te verhogen. Of pensioenfondsen dit gaan doen, is een afweging die elk bestuur maakt op basis van de gehele financiële situatie. Daarin worden ook toekomstige ontwikkelingen meegenomen. Zo mag indexatie niet leiden tot een onzekere financiële situatie in de toekomst. Het is de plicht van het bestuur om de belangen van alle generaties deelnemers evenwichtig te wegen. Deze regelgeving gaat naar verwachting pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 gelden. Hoe wij bij PDN hiermee omgaan, laten wij jullie weten als de regelgeving en voorwaarden helemaal duidelijk zijn.
1De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden.